Unngå skader med gode sko

Gode håndballsko er viktig for å unngå skader, samt å presentere bra på banen

Gode håndballsko er viktig for å unngå skader, samt å presentere bra på banen

Håndball er en idrett med mye bevegelse. Spesielt ankler og knær er utsatt for skader, men feil sko kan også føre til ryggproblemer. Det er derfor viktig for spillerne å ha gode sko. Mange håndballspillere får skader når de eldre som følge av for dårlig skotøy. Vi anbefaler derfor foreldrene å investere i gode sko. I forhold til skader er det uansett en billig investering. Skoene er også det eneste utstyret som koster noe særlig. Gode sko betyr også mer og mer i forhold til prestasjon på banen etter hvert som barna blir eldre.

For de yngste spillerne er det fullt mulig å få tak i gode sko til en rimelig penge, mens for spillere som er fra 12-13 år og oppover – vil kvalitet og pris i større grad henge sammen. I perioder hvor barna vokser mye, er det forståelig at man ikke kan bytte sko flere ganger i året, men fra fylte 12 år og oppgaver er det likevel lurt å investere litt ekstra i sko.

Over- eller under-pronasjon?

Pronasjon er veldig enkelt forklart den sideveis rullebevegelsen som foten vår gjør den den treffer bakken når vi løper. Det blir hevdet at opptil halvparten av oss har en overpronasjon. Rundt 10 prosent har underpronasjon. Har man store feilstillinger i foten, kan dette forårsake mange typer skade. Er det mistanke om at du eller barnet ditt har feil pronasjon, vil det være en god investering å ta turen til en spesialbutikk første gang man kjøper seg litt dyrere sko. Her kan de måle dette og foreslå riktig sko for å kompensere for dette. Du kan lese mer om overpronasjon på denne siden.

Hva er så en god håndballsko. Vi skal her forsøke å liste opp noen punkter som det er viktig å tenke på:

  • Skoen skal press jevnt mot hele foten. Det bør ikke kjennes ubehagelig stramt, men for ungdom og voksne bør skoene ikke være for store. Det fører raskt til slitasje/skader på ankler, knær og rygg. Det er viktig å prøve skoene. Mange har også forskjell mellom føttene. Prøv derfor begge skoene med de sokkene du vanligvis spiller med.
  • Sålen på skoene bør ikke være for hard. Håndball innebærer raske retningsendringer. Med for glatte/harde såler, er det lett å skli. Alt for myke såler kan gi uønsket bråstopp som gir for stor belastning på leddene. Det viktigste er skosåler som gjør at spilleren ikke sklir på underlaget.
  • Støtte og stabilitet er også viktig i en god sko. Spilleren bør derfor prøve skoene med noen raske bevegelser. Overtråkk er ganske utbredt på håndballbanen. Gode sko er viktig for å unngå dette.
  • Det siste som er viktig er hvor godt skoen absorberer støt ved løping. Billige sko har som regel enkle såler, mens dyrere sko har systemer som absorberer støt på en god måte.
  • En annen forskjell på dyre og billige sko er også hvor godt ventilert skoene er. Selv om dette ikke er viktig i forhold til skader og prestasjon på banen, vil mange oppleve at sko som ikke har god nok transport av fukt/svette lett kan føre til fotsopp og lignende, samt at det oppleves ubehagelig å ha dem på.

Barn og ungdom er ofte opptatt av merker. Selve merket er ikke det viktigste, men passform og funksjon. En sko som passer godt på en spiller, passer kanskje dårlig på en annen.

Hva koster en god sko?

En god barnesko ligger ofte i prisklassen 500 til 1000 kroner.  Sko over størrelse 38-39 er langt dyrere. Her må man regne å betale fra 1000 til 1500 kroner. Kjente merker er Adidas, Asics, Mizuno, Puma og Nike. Ofte er det mulig å finne gode tilbud hos de store kjedene. Her kan det lønne seg å følge med før sesongen starter. Du kan også spørre treneren for laget om tips og råd. Disse er som regel kjent med hva som finnes på markedet.